I år vill vi uppmärksamma alla fantastiska ekosalonger och frisörer i Sverige som väljer att jobba med naturliga och ekologiska produkter, genom att kora Årets Ekosalong/Ekofrisör 2021. 

Nu öppnar nomineringen och alla kan vara med och nominera sin favorit ekofrisör eller salong! Kategorin är öppen för både enskilda ekofrisörer och ekosalonger. Nomineringen är kostnadsfri och man får nominera sig själv eller andra. Utifrån de nominerade bidragen utser tävlingsledningen topp tio som presenteras i början av mars och av dessa görs en omröstning som är öppen för alla.
Nomineringen är avslutad.
Läs hela inlägget »

Hallå där Melina Viking Event Manager för Eco Life Scandinavia som är med och sponsrar kategorin Årets Nyhet!
 
Berätta kort om Eco Life Scandinavia, er vision och era nyheter för 2021.
– Eco Life Scandinavia är den perfekta mötesplatsen för producenter, återförsäljare, dagligvaruhandel, salonger och flertal diverse aktörer inom den ekologiska och naturliga branschen. Vår vision är skapa en dynamisk mötesplats för att öka urvalet av ekologiskt och naturligt på den nordiska marknaden. 2021 nyheter håller vi lite hemligt i dagsläget, men längtar till att dela med oss av produktnyheter, initiativ och spännande föreläsningar!
 
Det är fjärde året som ni samarbetar med Organic Beauty Awards, varför tycker ni att det är viktigt att vara delaktiga i en grön skönhetstävling som Organic Beauty Awards?
– Organic Beauty Awards är det perfekta tillfället för oss att se vilka nya trender som ligger runt hörnet, speciellt i Sverige. Här lär vi oss om produkter, marknaden och får testa nya innovationer från så många fina producenter.
 
Hur ser ni att tävlingen har utvecklats?
– Wow, kan jag väl bara säga! Skillnaden från när jag personligen var med på OBA för första gången till hur den har utvecklats till att ha över 200 nominerade produkter är helt fantastiskt. Det speglar hur mycket ekologiskt och naturligt har utvecklats i bland Sveriges konsumenter. 
 
Den naturliga och ekologiska skönhetsbranschen växer både i Sverige och internationellt – hur skiljer sig den svenska branschen mot till exempel England? 
– Sverige ligger i framkant på den ekologiska skönhetsmarknaden och många ser upp till Sverige när det gäller både produktion och konsumtion av ekologiska produkter. Om vi jämför med den brittiska marknaden så finns det ännu mer innovation från mindre aktörer som ofta fokuserar på att lösa sociala problem. Jag ser också att konventionella butiker som dagligvaruhandeln har mer fokus på grön skönhet i England, något som vi i Sverige kan se upp till!
 
Vilka är de mest spännande trenderna inom grön skönhet och hudvård just nu?
– Jag tycker att individualism och produkter som anpassas efter individers hud, problem och smak är väldigt spännande. Smink och hudvård är så personligt, och det finns några som har hoppat på den nischen med t.ex. specialblandade ansiktsoljor för just din hudtyp.
 
Vilka är dina egna tre bästa skönhetsfavoriter?
– Urtekrams tandkräm i mint för den lämnar tänderna med en mycket ren känsla och den smakar bra. Sen älskar jag Bruns Silver Schampo 24, det är det enda ekologiska schampot som tar bort gula toner i mitt hår. Sist men inte minst vill jag nämna Maria Åkerbergs Rouge som man kan bygga upp en jättefin färg på kinderna med.
 

Läs hela inlägget »

Vi hälsar gamla och nya stjärnor i juryn för Sveriges viktigaste skönhetstävling, Organic Beauty Awards 2021, välkomna! Bland de 22 jurymedlemmarna återfinns entreprenörer, branschfolk och kändisar som brinner för eko och hållbarhet. Här syns bland annat operasångaren Rickard Söderberg, hovstylisten Tina Törnqvist, skönhetsredaktören Agneta Elmegård, stylisten Pamela Bellafesta, folkbildaren Asabea Britton och trendexperten Stefan Nilsson.

Intresset för ekologisk och naturlig skönhet växer och trots rådande omständigheter har drygt 50 varumärken valt att delta i Organic Beauty Awards 2021 och skickat in över 200 produkter som tävlar i de 16 kategorierna.

Organic Beauty Awards jury leds av ordförande Catherine Dichy, makeup-artist och skönhetskonsult.
– Juryns arbete är extremt viktigt och värdefullt. Deras noggranna testande och olika erfarenheter gör att konsumenterna kan känna sig trygga med att de vinnande produkterna håller extremt hög kvalitet. Bara genom sin medverkan hjälper de också till att lyfta ekologiska och naturliga skönhetsprodukter så att de når ut till fler, säger Catherine Dichy.

Förutom jurymedlemmarna, som testar och bedömer produkterna, består juryn också av produkt- och hållbarhetsgranskare som säkerställer att produkterna uppfyller tävlingskraven på naturligt och ekologiskt innehåll, samt gör en bedömning av hur de tävlande företagen jobbar med hållbarhet genom hela produktionskedjan. 

Här är hela listan på årets jurymedlemmar:
Catherine Dichy, juryns ordförande, är ekologisk skönhetskonsult, inom hudvård, smink och hår. I över 25 år har Catherine arbetat som makeup-artist och hårstylist, med skådespelare, artister och modeller från hela världen.
Anna Irestig, juryns produktgranskare, är utbildad ekologisk hudvårdsterapeut och aromaterapeut. Anna har en djup produkt- och ingrediensexpertis, och arbetar idag som ekologisk hudvårdslärare på Axelsons.
Katarina Sundlöf Jibreus, juryns produktgranskare, är ekoskönhetsexpert som under många år drev Sundløf Organic Skin Care med webbshop och butik på Linnégatan i Stockholm. Katarina har arbetat med ekologisk skönhet sedan 2008.
Åsa Fredriksson Jedeskog, hållbarhetsgranskare, är Sustainability Project Leader på KICKS. Åsa har jobbat med hållbarhetsfrågor sedan 2008.
Anna Högberg, hållbarhetsgranskare, är en av grundarna till Futerra Stockholm. Futerra hjälper företag och organisationer att ställa om sin verksamhet mot hållbar utveckling, med affärsutveckling och kommunikation som främsta verktyg.
Rickard Söderberg är en av Sveriges mest kända operasångare och artist som förutom sitt arbete för mänskliga rättigheter också har ett stort miljöengagemang.
Therese Alshammar är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare genom tiderna. Hon är noga med vad hon äter och medveten om att både kosten och det man smörjer på huden påverkar hälsan och prestationen.
Linda Öhrström har jobbat som makeup-artist i över 20 år och de senaste åren enbart med naturliga och ekologiska produkter. Linda utsågs av ELLE Magazine till Årets Makeup-Artist 2016.
Agneta Elmegård är journalist och skönhetsredaktör som 2013 grundade bloggen
Skönhetsredaktörerna.se på Aftonbladet. Hon är speciellt intresserad av grön kemi.
Maxine Nordlindh är grön frisör på salongen Green Heads och har ett brinnande intresse för ekologisk hud- och hårvård.
Asabea Britton är barnmorska och folkbildare och brinner för att sprida kunskap om graviditet och förlossning och gör det via sina sociala medier.
Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot skaffar han sig koll på vad som händer ute i världen och rapporterar trendrapporter i sociala medier  och andra medier.
Johanna Stål är chefredaktör för Camino – en hållbarhets- och miljötidning som sprider berättelser om en grönare, godare och skönare framtid. Hon har gedigen kunskap kring innehåll i skönhetsprodukter och har även författat flera böcker i ämnet hållbarhet.
Hannah Sjöström är journalist och författare och grundare av naturligtsnygg.se ­ – Sveriges största sajt om naturlig och ekologisk skönhet.
Tina Törnqvist är stylist och har arbetat med mode, kläder och inredning i över 35 år. Med allt vad det innehåller av fotograferingar, visningar och tevereklam.
Felicia Karlsson arbetar som inköpare och kategorichef för skönhet och hälsa på Happy Green. I den rollen har hon stort inflytande vilket gör att hon hjälper till att driva utvecklingen i branschen.
Johanna Bjurström har jobbat med skönhet och hälsa i över 20 år. Hon är bland annat utbildad hudterapeut, dermopat och homeopat och hon har drivit flera hudkliniker med ett holistiskt synsätt.
Linnéa Kraft är kategorichef inom Hälsa & Skönhet på ICA och har ett stort engagemang för att bidra till att det blir enklare att göra hållbara val.
Annika Danelius har genom sitt arbete med hudvårdsortimentet på Life intresserat sig för naturliga, rena och ekologiska produkter. Life har en strikt hudvårdspolicy och arbetar för konsumenterna ska kunna hitta säkra och miljömedvetna alternativ.
Carolina Gustavsson är föräldraledig kostrådgivare, hår- och makeupartist samt maskör. Hon har varit frisör och butikschef för ekosalongen och butiken Moonsun.
Åsa Andersson är strategisk inköpare på Svenskkosttillskott.se och utbildad frisör, makeupartist och har i tidigare arbeten jobbat inom försäljning av skönhetsprodukter.
Emilie Eliasson är kategoriansvarig för makeup, hår, händer och fötter på apotea.se och är utbildad både hudterapeut och makeup-artist.
Linda Nordh är inköpare på Eleven & Nordicfeel och tycker det både är roligt och viktigt att ekologisk hudvård växer och tar mer plats.
Pamela Bellafesta är stylist och har länge skrivit om skönhet. Hon gillar då att främst ge tips på produkter med så rent innehåll som möjligt.
Anna Rydne är fyrabarnsmamman som bloggar om hur man lever hållbart och klimatsmart i storstaden. Hon har författat boken Urban Eco - guide till en klimatsmart och giftfri vardag.
Kristina "Krizz" Lowélion arbetar som skönhetsredaktör på Lyko för hela norden och har tidigare bloggat om skönhet i ungefär tio års tid.
Cecilia "Ila" Lassfolk är hälso- och hållbarhetsinspiratör som för 10 år sen började satsa på att skapa ett så giftfritt och hållbart liv som möjligt.

Målet med Organic Beauty Awards är att fler svenska ska upptäcka hur effektiva naturliga och ekologiska hud- och skönhetsprodukter kan vara. Förhoppningsvis hjälper OBA folk att våga testa nya produkter. Bland de tävlande produkterna i OBA finns många varumärken som inte alltid syns i butikshyllorna. Vinnarna koras den 7 maj 2021 i samband med ett press- och branschmingel!

För mer information och pressbilder, vänligen kontakta: Susanne Hovenäs, NOC Sweden, 08-121 346 96, info@nocsweden.se
Organic Beauty Awards arrangeras av NOC Sweden i samarbete med Naturligt Snygg. Tävlingen har även samarbete med tidningen Hälsa som delar ut Guldäpplet i kategorin Årets produkt och Eco Life Scandinavia sponsrar kategorin Årets Nyhet.

NOC Sweden (Natural Organic Cosmetics) startades 2014 på initiativ av fem av de ledande varumärkena inom naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård i Sverige. I dag har föreningen ett 50-tal medlemmar, www.organicbeautyawards.se www.nocsweden.se
 

Läs hela inlägget »
Anmälningarna till Organic Beauty Awards 2021 rullar in för fullt men efter önskemål från flera varumärken kommer anmälningstiden att förlängas till den 20 oktober! Och vi ser gärna fler anmälningar i kategorierna: "Bästa Concealer", "Bästa Alko-handtvätt", "Bästa Kajal", "Bästa Made in Scandinavia" och "Bästa Ansiktsboost".
Läs hela inlägget »

Hallå där Marie Flodin chefredaktör för tidningen Hälsa som för tredje året samarbetar med Organic Beauty Awards.

Varför har tidningen Hälsa valt att fortsätta sitt  samarbete med Organic Beauty Awards?
– Därför att Organic Beauty Awards är Sveriges viktigaste skönhetstävling. Grön skönhet handlar ju lika mycket om insidan som utsidan – vilket är precis det tidningen Hälsa också står för. Och du vet väl att de skönhets- och hudvårdsprodukter vi presenterar i Hälsa ALLTID baseras på naturliga och ekologiska ingredienser?!
Varför tycker ni att det är viktigt att vara delaktiga i en grön skönhetstävling som Organic Beauty Awards?
– Vi på Hälsa vill göra vad vi kan för att hjälpa till att lyfta fram gröna skönhetsprodukter. Ju mer uppmärksamhet tävlingen får, desto fler får upp ögonen för ekologiska produkter. Och ökad efterfrågan sätter press på producenter av skönhet och hudvård. Vilket förstås är bra!
Vad har ni för förväntningar på er tävlingskategori ”Guldäpplet – Årets produkt”?
– Vi hoppas förstås att så många som möjligt anmäler sina produkter till den här kategorin. Och precis om föregående år ser vi fram emot att få kora en supernova bland alla stjärnor.
Vilka är de mest spännande trenderna inom grön skönhet och hudvård just nu?
– Med tanke på den vattenbrist världen står inför – och som redan drabbat många länder – tycker jag att det är väldigt spännande med ”waterless beauty”. Hållbarhet är ju något vi pratar om inom alla områden, och ”skin minimalism” är ett uttryck jag hör allt oftare: I stället för att använda en massa olika produkter väljer du ut några som du verkligen tycker om, som innehåller färre ingredienser som är skonsamma mot både miljön och dig själv. ”Less is more” även när det gäller skönhet och hudvård, helt enkelt! 
Den naturliga och ekologiska skönhetsbranschen växer både i Sverige och internationellt – varför tror ni att det går så bra just nu?
– Trenden är ju ekologisk och miljövänlig – eller det senaste är ju miljöpositiv. Greta Thunberg har hjälpt till att sätta miljön på agendan när det gäller allt från mat till resor, både i Sverige och internationellt. Frågan är: Vem blir skönheten och hudvårdens ”Greta Thunberg” i Sverige?
Vilka är dina egna tre bästa skönhetsfavoriter?
 – Eftersom jag har förmånen att hela tiden få prova nya skönhetsprodukter i mitt jobb är jag ganska ombytlig. Men mina favoriter just idag är Garnier BIO Soothing & Restoring Sleeping Oil med E-vitamin och organisk hampfröolja. Jag smörjer in ansikte och hals med den innan jag går och lägger mig och när jag vaknar är jag len som en babyrumpa i ansiktet. Rosenseriens djupt återfuktande Sheet Mask, svalkande och skön, är en favorit som alltid finns i mitt badrumsskåp. Min tredje favorit är en duschtvål, som funkar även att tvätta håret med. Det är sällan jag blir riktigt överraskad, men Body & Hair Soap från Moonsun Organic är undantaget som bekräftar regeln. Vi testade duschtvålar i Hälsa och jag är skeptisk till allt-i-ett-produkter, men den här håller verkligen vad den lovar! Håret blev minst lika mjukt som när jag använder mitt vanliga schampo. Praktisk att ha med i träningsväskan!
 

Läs hela inlägget »

Äntligen drar Organic Beauty Awards 2021 igång! Fram till och med den 15 oktober är anmälan öppen. Därefter börjar vår eminenta jury att testa och i mars 2021 presenteras de nominerade i årets 16 olika kategerierna.

Häng med på resan fram till den 7 maj när vinnarna koras, här på bloggen och i våra sociala medier!

Läs hela inlägget »

Årets Bästa Gröna Instagramprofil: Cecilia Ila Lassfolk @morotsliv
Framröstad av svenska folket: ”Med ett personligt tilltal driver Cecilia Ila Lassfolk @morotsliv med fokus på hälsa och välbefinnande. Här får hennes över 10 000 följare ta del av hållbara ”hacks” och hälsotips som illustreras av inspirerande bilder.”

Årets Nyhet i samarbete med Eco Life Scandinavia: URANG – Brightening Blue Oil Serum
Juryns motivering: "En fantastiskt lätt och fuktgivande produkt som får huden att stråla, och lyfter den till en ny nivå. Liten och lyxig flaska höjer helhetsintrycket.”

Årets Produkt i samarbete med tidningen Hälsa: Maria Åkerberg, Night Cream More
Framröstad av svenska folket: ”Det här är en näringsrik kräm som lugnar både huden och sinnet innan läggdags. Havtorn och svensk rapsolja är effektiva nattjobbare som ger sitt yttersta för att återfukta torr hud.”

Made in Sweden: KaliFlower Organics - Organic Body Balm Calendula
Juryns motivering: "Med denna body balm blir en torr och fnasig hud mjuk och smidig. Har en behaglig doft av lavendel och geranium samt välgörande och läkande ringblomma."

Bästa Herrprodukt: Esse Probiotic Skincare    Gel Cleanser
Juryns motivering: ”Med generöst lödder, fräsch rengöring och maskulina dofter av mynta och kryddor erbjuder den både en kickstart på dagen och en avslappning för natten.”

Bästa Munvård: Pure Skin Food – Dental Pulling Oil Black Cumin Lemon
Juryns motivering: ”Mun- och tandhälsa har blivit allt viktigare. Den här munvänliga produkten har på bästa sätt förenat den nya tidens hälsokunskap med örtlära från förr. Att gurgla munnen med oljan skapar en örtig och ny känsla i munnen. En favorit.”

Bästa Handkräm: Neal´s Yard Remedies – Frankincense Intense Hand Treatment Serum
Juryns motivering: "En mycket härlig handkräm som vårdar händerna, absorberas snabbt och lämnar en skön känsla på huden. Känns lyxig och har en smidig och fin design. Enkel att stoppa ner i handväskan."

Bästa Handtvål: Neal´s Yard Remedies – Garden Mint & Bergamot Hand Wash
Juryns motivering: "En tvål fullproppad med återfuktande örter som gör händerna lena och rena från smuts och damm utan att torka ut. Snygg pumpflaska i glas gör att den gärna får stå framme."

Bästa Ansiktsolja: Esse Probiotic Skincare – Repair Oil
Juryns motivering: ”Huden blir silkeslen och återfuktad med en ljuvlig citrusdoft, extra plus att den innehåller probiotika.”

Bästa Ansiktsmask: Evolve Organic Beauty – Radiant Glow Mask
Juryns motivering: ”En produkt med en stor dos av naturliga ingredienser så till den milda grad att den är ätbar. Dessutom snäll mot hyn och håller vad den lovar – radiant glow är resultatet av att använda den här masken!”.

Bästa Dagkräm: Tata Harper Skincare – Hyaluronic Gel Moisturizer
Juryns motivering: ”Med en ljuvlig fjäderlätt konsistens och ändå så återfuktande, och med en somrig doft är detta det perfekta sättet att starta dagen. Flaskans form och färg gör en glad vilket är ett extra plus!”

Årets Kroppskrubb: Patyka – Marine Crystals Revitalising Body Scrub
Juryns motivering: ”Havssalt tillsammans med vallmofrön peelar huden skonsamt, resultatet är en jättelen och mjuk hud. Enkelt att få spa-känsla hemma tack vare den underbara  doften.”

Bästa Bodybutter: Viridi Eco AB – Body Butter Cherry Blossom
Juryns motivering: ”En vän i både vinter och vår är denna rika kräm som mättar törstig hud och som gör ditt bad- eller sovrum lite vackrare.”

Bästa Läppvård: Bodybees – Bee Smooth Mint Juryns motivering: ”Så himla söt liten burk! Läpparna blir mjuka och resultat varar länge så man slipper smörja läpparna flera gånger om dagen – helt underbar!”

Bästa Rouge: Zuii Organic – Zuii Lip & Cheek, Helene
Juryns motivering: ”Med en underbar doft i en snygg förpackning ger denna lilla dosa dina bleka kinder fräschör och lyster i naturligt rosa.”

Bästa Mascara: Inika Organic – Long Lash Mascara
Juryns motivering: ”Fransarna blir fylliga och naturligt vårdande, förlängs och ögonen får en magisk lyster.”

Bästa Hårmask: BRUNS products – Hårmask nr 22 Juryns motivering: "En inpackning som ger håret kärlek från första stund. Fantastisk lyster och kluvna toppar är ett minne blott. Doften av bergamott piggar dessutom upp.

 

Läs hela inlägget »

För femte året i rad har de bästa naturliga och ekologiska skönhetsprodukterna korats i Organic Beauty Awards. Inklusive årets nya kategori Bästa Gröna Instagramprofil har totalt 17 vinnare utsetts. En av årets dubbelvinnare är det brittiska varumärket Neal’s Yard Remedies som kammade hem två förstapriser, från sina sju nominerade produkter. Sydafrikanska Esse Probiotic Skincare blev också vinnare i två klasser.

Organic Beauty Awards är Sveriges första pris inom hållbar ekologisk skönhet och drivs av den ideella branschorganisationen NOC Sweden. I år arrangeras tävlingen för femte året i rad, och intresset har varit stort, drygt 200 produkter deltog i tävlingen och nu har vinnarna i samtliga 17 tävlingskategorier korats.

I 15 tävlingskategorier har en namnkunnig OBA-jury testat, utvärderat och utsett vinnarna, under ledning av eko-makeup-artisten Catherine Dichy.

– Vi är så glada för att flera av årets nykomlingar också blev vinnare. I en av årets nya kategorier Made in Sweden, där vi vill lyfta fram och hylla de småskaliga svenska varumärken som driver den svenska skönhetsbranschen framåt, knep till exempel nykomlingen Kaliflower första platsen, säger Catherine Dichy, juryordförande.

I två av årets kategorier har svenska folket varit med och röstat fram sina favoriter: Vinnaren i kategorin Årets Produkt – Guldäpplet, som genomförs i samarbete med tidningen Hälsa, blev Maria Åkerbergs Night Cream More. Och i kategorin Bästa Gröna Instagramprofil röstade svenska folket fram Cecilia Ila Lassfolk som driver det populära Instagramkontot @morotsliv till vinnare.

– Det märks att intresset för grön skönhet växer i Sverige. Rekordmånga svenskar har varit med och röstat fram sina favoriter i årets tävling. Att både etablerade och nya varumärken inom segmentet växer och tar för sig i tävlingen visar också att efterfrågan på ekologiska skönhetsprodukter ökar, säger Annelie Stenling, marknadschef på Naturligt Snygg och medverkande i projektgruppen för Organic Beauty Awards.
Alla vinnarna hittar du här!

Läs hela inlägget »

Var med och rösta fram vinnaren av Årets Produkt 2020!

15 av Organic Beuayt Awards 16 kategorier utses av juryn. Den sista och mest prestigefulla kategorin, Årets Produkt som för andra året sponsras av tidningen Hälsa, utses dels av en jury från tidningen Hälsa, dels av allmänheten som röstar fram vinnaren bland de 17 nominerade produkterna. Omröstningen av Årets Produkt startar den 23 mars och pågår fram till den 10 april. Rösta här!

Läs hela inlägget »